RET – Rationeel-Emotieve Therapie

Albert Ellis is de controversiële psycholoog die in het veld van de psychotherapie een ware schokgolf teweegbracht met zijn Rationeel-Emotieve Therapie die hij in 1955 formuleerde.

Ellis werd in 1913 geboren in Pittsburgh en hij was meer dan 50 jaar psychotherapeut en begon zijn lange carrière als sekstherapeut.

RET is een vorm van psychotherapie die de gevoels- en gedragsaspecten van problemen aanpakt door de nadruk te leggen op hoe mensen denken. RET wijst mensen erop, dat ze hun eigen emotionele lot in handen hebben door gezond ofwel rationeel te denken, dan wel ongezond ofwel irrationeel te denken. Het laat mensen zien hoe ze hun zelf saboterende gedachten en gedragingen kunnen analyseren en met veel inzet veranderen. Een belangrijk onderdeel van de RET is de onvoorwaardelijke acceptatie van jezelf, van anderen en van de wereld om je heen.

De coaching die ik toepas is gebaseerd op RET, maar dan denkend vanuit problemen oplossen i.p.v. problemen analyseren. Waar en wanneer gaat iets wel goed, wat doe je dan anders en kun je dat vaker toepassen.

Met welke bril kijk je ergens naar en kun je misschien een andere bril opzetten?

Vastzitten in bepaalde patronen heeft te maken met welke gedachten je ergens over hebt.

Irrationeel denken, geeft niet-effectief gedrag.

In mijn coaching onderzoeken we jouw gedrag en gedachten of deze logisch en effectief zijn.

Albert Ellis 1913-2007

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *