Oplossingsgericht werken

De ontwikkeling van oplossingsgerichte kortdurende therapie en oplossingsgericht werken, is beïnvloed door de bevindingen van (en discussies tussen) verschillende onderzoekers en therapeuten in de afgelopen 60 jaar. De sleutelfiguren in dit proces zijn geweest Milton Erickson, Gregory Bateson, John Weakland, Steve de Shazer en Insoo Kim Berg.

In recente jaren, zijn er vergelijkbare therapieën geweest, zoals Solution Oriented Therapy (Ahola and Furman) en Possibility Therapy (O’Hanlon). Zij delen het concept van de oplossingsgerichte kortdurende therapie die er van uit gaat dat er minder aandacht voor het probleem moet zijn, maar juist meer aandacht voor datgene wat al eerder heeft gewerkt (uitzonderingen) en mogelijke veranderingen.

Een paar uitgangspunten van oplossingsgericht coachen geformuleerd door Selekman 1993:

 • Weerstand is een normaal onderdeel van het veranderingsproces
 • Er is altijd verandering:
  > Phanta Rhei = alles stroomt > dingen veranderen spontaan altijd
 • De hulpbronnen voor verandering zijn al aanwezig:
  > Friedrich Nietzsche: Wees meester en vormgever van jezelf
  > Het sluit aan bij de kernkwaliteiten van de cliënt
 • Problemen zijn onsuccesvolle pogingen tot een oplossing
 • Meerdere wegen leiden naar Rome

Zodra je ergens over nadenkt, zet je het universum in beweging.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *